I'm alive!

Jag är bara dålig på att blogga... Det händer inte så mycket, el jo, det gör det, det händer massor. Det är därför jag inte bloggar så mycket. Nora tycker inte det är så kul att hänga vid datorn, hon ligger hellre på golvet och snurrar el kör gå-bil, fast än så länge går det bara bakåt... ;-)

Nu ska jag fixa håret och sen hoppa i säng och hoppas på att sötloppan uppe i sängen mår bra imorron och att snön håller sig borta, så vi kan åka till O-hamn och Figeholm...

Men först soooova, och hoppas på att den här natten blir lika bra som föregående...

Klagoinlägg + lite annat!

Läste flera statusar på fb som handlade om kräksjuka, och snälla, imorron när vi åker till stan vill jag att alla människor som har minsta lilla symptom på kräksjuka fattar att de ska hålla sig hemma och att de kan smitta andra om de är bland folk... Fatta!!!

Har ont i vänster axel ikväll, slemsäcksvärk... bläää! Jag använder oftast inte vänster arm så mycket till att bära Nora med, har henne oftast på höger sida, eftersom jag är vänsterhänt och vill ha den fri, så jag vet inte vad det beror på. Tror det finns Ibumetingel i medicinkorgen, så ska nog smörja på lite sånt...

Nu ska jag strax väcka Nora och ge henne mat för natten. Inatt vaknade hon inte förrän kl 6 och då bäddade jag ner henne hos mig och så sov vi till 7:30. Då fick hon ersättning och sen slocknade hon en stund till. Sen har det blivit mycket vakentid, lite dålig tajming från min sida bl a, men hon har faktiskt hållit sig bra idag. Sovstunderna har ökat till 45 min... oftast, så kanske kan hon hålla sig vaken några timmar snart och sen sova ett längre pass istället... Jag hoppas, men tror inget... Känns bara som att det vore bättre för henne...

Imorron ska vi som sagt åka till stan och handla. Maxi har barnveckor, så jag ska passa på och bunkra burkmat, nappar, grötpulver, mm. Sen hade de visst Tag Tre För Två på kläder, och Maxi har faktiskt helt oki barnkläder, så det tänkte jag oxå passa och inhandla. Låter som att jag får använda lite presentkort imorron :-)

Nej, nu ska jag göra iordning Noras mat, så jag kommer i säng nån gång jag med. Ska förresten göra mig iordning för natten innan hon får mat. Och hänga tvätt kom jag på nu... Bläää...

I morse vaknade...

... Nora redan 3:45 första gången... Aaaalldeles för tidigt, sa jag och hivade över henne i min säng och sa åt henne att sova... Det gjorde hon inte, hon petade ur nappen 411 gånger, hon sparkade av sig täcket, hon "pratade", och hon sparkade mig i magen... Jag tänkte inte låta henne vinna, för hon är inte heller så road av att vakna vid den tiden egentligen... Och sååå stor skillnad är det ju inte på att somna 18:45 mot ca 19:45 annars... Näsan täppte igen och vi körde koksalt och snorsug för att se om det hjälpte, och det blev stor skillnad, men hon somnade inte iaf... Så efter mycket om och men, så fixade vi mat vid 5:20 ca och efter det, så somnade vi båda två, hörde inte när pappan kom från jobbet och nästa gång jag slog upp ögonen var klockan 8:15. Helt oki tid att gå upp på, för det gjorde vi då.

Nora fick frukost, bestående av gröt och plommonpuré och jag käkade yoghurt och knäckemackor med ägg. Messade en vän och undrade om de ville följa med ut och gå och efter ett par timmar fick jag svar, att det ville de gärna, men att de sovit mest hela förmiddagen och inte var klara. Men Nora skulle käka lite först, idag blev det potatis/morotspuré till lunch och äpple/päronpuré till efterrätt. Jag erbjöd henne lite ersättning oxå, men det var hon inte intresserad av, och då får jag väl anta att hon är nöjd. Sen blev det promenad, en mycket halkig sån, men skönt att komma ut. Efter det fika hos Anna och Ellen, Nora fick en portion gröt, för jag tror inte att hon står sig sådär himla länge på potatis/morotspuré, det var dessutom bara en tredjedels burk. Gröt älskar hon ju, så hon åt gladeligen, men blev sådär jätteilsken på slutet igen. Fattar verkligen inte varför hon blir så... Kanske bli hon inte mätt av smakportionen längre, men hon får ju fruktpuré efteråt... Vet inte, men ska prova att göra full portion åt henne, och kanske tajma måltiderna bättre.

Jag tycker att det blivit mycket måltider idag, men det blir väl det när mängderna inte är så stora... Läste lite på nätet igår om mat till fem-månadersbebisar och herregud vad en del äter mycket om dagarna. Nog för att Nora är glad i mat, men som vissa gav sina bebisar skulle jag aldrig få i henne. Nån skrev att de började med
Aming/ersättning ca kl 7
Gröt kl 9,
Matpuré+fruktpuré kl 11 el 12,
Fruktpuré+amning/ersättning kl 14 ca,
Gröt kl 16,
Amning/ersättning kl 18
Och "nattmat" runt kl 20...
Och var det mat- el fruktpuré så var det antingen en hel liten burk el en halv stor. Nora har inte ätit mer än 1/3 burk än... Däremot förstår jag nog vad bvc-Karin menar med att lägga in mellanmål. Hon äter ju fyra huvudmål, ersättning när hon vaknar, gröt på fm, mat+fruktpuré på em och gröt/ersättning till natten, men nu har jag provat att lägga in lite extra under dagen, för att öka på mängden lite. Jag menar, 1/3 burk är ju inte så mycket. Gröten står hon sig bättre på. Ska se vad det gör med nattsömnen, för tror hon vaknar tidigt för att hon helt enkelt inte klarar sig hela natten längre... Ska testa några dagar. Just nu känns det dumt att vi inte ska till bvc förrän den 30:e. Skulle gärna kolla vikten, för jag vill ju inte att hon äter för mycket heller...

Nåja, det blir säkert bra i slutänden, och oj, vilket blajigt inlägg... Det blir ju mycket om Nora, för det är henne mina dagar kretsar kring, och just nu är det mycket mattankar som upptar min hjärna... Glad iaf att hon gillar mat och är nyfiken på nya smaker. Hittills har vi testat:
Potatis med smör, mycket smarrigt.
Potatis/majs, inte så smarrigt.
Potatis/morot, jättesmarrigt.
Mango, konstigt i början, men nu är det smarrigt.
Katrinplommon, gott men inte mer, men på nåt vis fattar hon att hon måste.
Päron, smarrigt.
Päron/aprikos, inte så smarrigt.
Äpple/päron, sådär, men det har vi bara testat idag än så länge.

Det är väl vad vi testat, och så gröt då förstås. Har en burk potatis/palsternacka och en burk med morot, men tänkte köra med potatis/morot ett par dagar när hon nu tyckte det var gott :-)

Nej, nu är klockan alldeles för mycket igen. Dags för sängen...!

33 snabba frågor och svar om förlossningen

1. När fick du reda på att du var gravid? 15 dec 2010

2. Hur gammal var du? 33 år

3. Hur tog din partner det? Stor glädje hos oss båda =)

4. Mådde du mycket illa? Prata inte om det... Mådde illa från dagen före julafton fram till v 32, tack gode gud för Lergigan!

5. Var du känslig? Jag kände mig konstig, men inte mera känslig.

6. När kände du bebisens första sparkar? Oj, det var jättetidigt minns jag. En kväll när jag satt och messade med en vän, tror inte jag var i mer än v 14 el så när de första fjärilsrörelserna kändes :-)

7. Var du ofta orolig? Fram till första UL:et som vi fick göra redan v 8 eftersom vi gjort IVF och rmc ville veta att allt satt där det skulle.

8. Sparkade bebisen mycket? Oj, massor. Hela dagarna en period och jag var så trött i mage och kropp, som tur var sov hon om nätterna redan då.

9. När började du läcka bröstmjölk? Jag läckte aldrig speciellt mycket, och sen fanns det inte så himla mycket heller när hon kom ut...

10. Fick du bristningar? Inga alls, inte på bröst, inte på mage, inte på rumpa, ingenting...

11. Blödde du någon gång? Inte vad jag kommer ihåg.

12. Hur många ultraljud gjorde du? Ett i v 8, rutin-ul i v 14, organkoll i v 18 och tillväxt i v 32, eftersom IVF-barn har en tendens att vara lite mindre än barn som tillkommit på normal väg.

13. Hur ville du att din förlossning skulle se ut? Jag visste att jag ville ha ryggmärgsbedövning, inte ens teta lustgas, då masken ger mig kalla kårar, men sen fick de bli som det blev..

14. Hur började din förlossning? Jag vaknade kl 5 på morgonen den 9 augusti av den första värken (har jag ju fattat efteråt), men eftersom det inte "är dags" om värken försvinner med Panodil, så gick jag och la mig och sov till 10 el så... Vi gjorde klart det sista efter renoveringen i datarummet, jag hängde gardiner med värkar, men fattade fortf inte att det var på gång, för "det måste göra ondare än så här då". N åkte och jobbade, jag pratade med en vän på telefon, fick en värk och kved mig igenom den, "men det har ju börjat", hojtade hon i telefonen. Då fattade jag, men det var ganska lugnt. Jag packade klart BB-väskan, duschade, sov på vetekudden i soffan, ringde tillslut till mamma när jag inte stod ut längre, för till BB skulle jag inte åka än. Ringde till N 10 min innan han slutade och bad att han inte skulle sinka sig. Vi åkte så gott som direkt när han kom hem, kom in 00:45, öppen 4 cm, ctg normalt och vi kom in på en förlossningssal ganska snart. Förlossningen löpte på snabbt, fick krystvärkar kl 5 ca och kl 6:08 var hon här, Nora :-)

15. Hur många timmar tog förlossningen? Ett dygn lite drygt, men jag räknar från när vi kom till förlossningen och då blev det bara 5 timmar.

16. Födde du vaginalt eller med kejsarsnitt? Vaginalt

17. Hur mycket var du öppen när du kom in? 4 cm

18. Vilken smärtlindring tog du? Inget tillslut, för jag öppnade mig så fort, så hann inte med nån ryggmärgsbedövning.

19. Dragen med sugklocka? Nej.

20. Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen? 1 timme ca

21. Blev det komplikationer? Hon fastnade lite på slutet, och jag fick värkstimulerande. Hon var lite tungandad när hon kom ut, men efter undersökning och K-vitaminspruta, så kom hon igång.

22. Vad tyckte du var jobbigast? Att värkarna dog lite på slutet och att jag nästan inte sovit på ett dygn.

23. Var du rädd för något? Att jag inte skulle klara av förlossningen, och sen att Nora inte mådde bra, min mat kom inte igång och hon fick högt billirubinvärde och fick sola, och gick ner mer än 10% av födelsevikten, och vi fick inte åka hem innan hon vänt i vkt

24. Skrek du? Nej, jag koncentrerade mig bara på att jobba igenom värken med så mycket resultat som möjligt.

25. Hur många var inne i förlossningsrummet? Jag, N, barnmorskan och en undersköterska.

26. Hade du någon nära med dig? Min sambo, som fixade det hela mycket bättre än jag trott :-)

27. Fick du sys? Ja, men bara några få stygn.

28. Vilken vecka födde du i? 38+0, 13 dagar för tidigt

29. Vad var vikt och längd på bebisen? 3050 g tung och 45 cm lång.

30. Ammar du? Helammade aldrig, el jo i 10 dagar, men eftersom hon inte gick upp i vikt, så blev det tilläggsmatning och efter två månader, så gav jag upp och hon fick flaska på heltid, det mådde vi bäst av, både Nora och jag.

31. Hur gammal är bebisen nu? 5 månader

32. Vad tyckte du om förlossningen? En så häftig upplevelse och jag är så grymt stolt över mig själv som fixade det utan smärtlindring :-)

33. När kommer nästa barn? Blir nog inga fler... tyvärr... =/

Häng på ni som vill :-)


Egentligen borde jag...

... radera inlägget nedan, det är ju bara förvirrat och låter som att jag inte vill ha eller uppskattar de vänner jag har, men det får stå kvar. Jag är väl förvirrad lite då och då, och det tänker jag stå för!

Har funderat lite på ett inlägg i några dagar, men nu när jag väl kommer till, ja då är det som bortblåst... Nåja, det finns annat... Som vikt... Inget kul, men nu måste det bli ordning på torpet här! Provade min Odd Molly-tunika idag, och jag kan väl säga att den kan jag inte ha, och eftersom det är ett av mina favoritplagg, så måste något göras nu!!! Trodde inte det blivit så illa under jul och nyår, men det har det, så nu måste det vara stopp! Det här är mina åtgärder:
Först och främst sluta äta massa onyttigheter. Fredags el-lördagskväll är oki, men inte mer, och då i måttliga mängder.
Minska mina portioner igen. Det vann jag mycket på förra gången.
Promenad varje dag! Inga fler dåliga undanflykter!
Bli bättre på lunch och mellanmål.

Där börjar vi. Jag tänker inte förbjuda godis el något annat, för gör jag det, så vet jag att jag trillar dit nästa helg, men jag behöver inte äta en halv skål godis el chipspåse... Det ger mig för övrigt ont i magen, så det vore bra så dumt av mig...

Nu ska jag tvätta håret och sen är det nog sängen som gäller. Hoppas på en lika lugn natt inatt som den som var. Inte börjat så bra, men hoppas det är lugnt nu. Imorron är det ÖF igen, som sagt, nu är det vardag och rutiner igen.

Här sitter jag!

Borde ha lagt mig för iaf en halvtimme sen, men här sitter jag... som vanligt skulle jag väl kunna säga. Jag älskar Nora över allt annat, men det är skönt att få vara för sig själv på kvällarna när hon sover. Ikväll har jag dessutom styrt med stryktvätt, hängt och plockat ner tvätt och vikt och lagt in all Noras tvätt. Det blir ju en del. Färgat håret hanns med under strykningen och sen har jag plockat in nappen på fröken ett par gånger, men inte så många ikväll. Lillfis är täppt i näsan och sover sådär. Pappan i familjen är dyngförkyld och har varit hemma från jobbet hela veckan och jag är oxå täppt, så kanske inte så konstigt att hon blir det oxå då. Vi fick ju några veckors frist iaf. Nästan hela december blev snorfri bortsett från i början.

Något slog mig förut när jag satt och läste statusar på fb. Något som jag väl tänkt på lite då och då, men ibland kommer det upp till ytan. Jag känner mig ensam ibland... En del av de jag umgås med numera hade jag inte umgåtts med om vi inte fått barn... Det är så klart trevligt, men att umgås av den anledningen blir inte alldeles bra alla gånger... Det blir lite konstigt. Jag tror inte att någon annan märker det, det är nog jag som tänker när jag läser statusar att en del umgås så självklart och jag inte är med där... Klart jag inte kan, för en del av de som skriver känner jag inte ens, el är bara vagt bekant med, men jag känner mig utanför... Jag vill inte att någon ska ta åt sig el bli sur, för jag är väldigt glad för er, mina vänner som läser här, det är inte det. Det är jag som tänker lite för mycket ibland... Ni som har hängt med ett tag vet ju att det händer ibland... Egentligen handlar nog det hela om en saknad, en saknad som är stor ibland, mindre ibland, och märks inte alls ibland, och egentligen skulle jag nog skriva ett mail till personen i fråga istället för att sitta här, men det får bli imorron, för nu är det gonatt här.

Och som sagt, jag vill inte att någon ska ta åt sig, för jag är glad i de vänner jag har och er vill jag behålla, det är inte det det handlar om... Får se om jag raderar det här inlägget, men just nu får det stå kvar. Kommentera gärna.

Kram och godnatt

Liten lista + lite annat

Ja, än så länge har det ju inte blivit sådär lysande frekvent bloggande, men men... Det har varit jul och andra roligheter. Dessutom är Facebook helt plötsligt mycket roligare... En lista har jag hittat iaf, el nåt likn...

1) VAD GJORDE DU FÖR TIO ÅR SEDAN?

Då hade jag pluggat ett år i Norrköping, skulle ta bort mina tonsiller i dagarna, som i övermorgon tror jag, hade stor inlämningsuppgift ungefär samtidigt och var skitstressad. Förkyld var jag oxå, och det fick jag inte vara när jag skulle opereras, så det var lugnläge som gällde och plugg...

2) VAD GJORDE DU FÖR ETT ÅR SEDAN?

För ett år sen var jag nygravid med Nora, mådde så f---ing illa, var på första UL:et om några dagar och fick se ett litet pyre där på skärmen, med ett litet hjärta till och med. Då började vi våga berätta :-)

3) FEM SNACKS DU GILLAR

CHOKLAD!
Lösgodis
Ostbollar
Popcorn
Chips

4) FEM SÅNGER DU KAN HELA TEXTEN TILL:
En massa barnsånger, men annars tror jag inte att jag kan hela texten till en enda låt, inte längre iaf...

5) FEM SAKER DU SKULLE GÖRA OM DU VAR MÅNGMILJONÄR:

Betala mina studielån
Lösa huslånen
Totalrenovera vårt hus
Köpa helt ny garderob till hela familjen
Resa

6) FEM DÅLIGA VANOR

Jag är duktig på att skjuta upp saker
Kan vara gräsligt långtjurig för ingenting
Äter gärna onyttigheter
Liiite lat
Kommer fasen inte på nåt mer just nu...

7) FEM SAKER DU GILLAR ATT GÖRA:

Blogga.
Facebook
Läsa
Se på tv
Kolla barnkläder och andra barngrejer på nätet

8) FEM SAKER DU ALDRIG SKULLE KLÄ DIG I, ELLER KÖPA:

Haremsbyxor
Magtröja
Blommig långklänning
Lackkläder
Hmm...

9) FEM FAVORITLEKSAKER:

Datorn.
Mobilen
Typ...

Jahapp, det var det. Ni som känner er manade får gärna kopiera. Jag har själv gjort det, men minns inte från var...
Nu ska jag platta hår, sen sova. Imorron drar Nora och jag till stan och shoppar, plus månadshandlar. Lång handlingslista, men sen är det ju gjort :-)

Kram på er

RSS 2.0